2 octombrie 2012

Gânduri matinale cu aromă de cafea...


Cafeaua, această licoare savuroasă, a devenit atât de populară ca băutură, încât consumul nostru de cafea este acum considerat a fi o treime din consumul total de lichide pe care îl utilizăm peste zi. „Vrăjeala” este, de fapt, efectul stimulant al cafeinei, care ne face să rezistăm pe parcursul zilei. E ceea ce ne atrage cel mai mult la cafea, probabil. He, he, he, câți dintre noi așteaptă cu nerăbdare să se bucure de ceașca de cafea fierbinte de dimineață?!! Efectul de stimulare al cafeinei ne face sa rezistăm tuturor încercărilor și provocărilor ce se abat peste noi pe parcursul unei zile. Mai mult decât atât, cafeaua are arome complexe și interesante pe care mulți băutori de cafea le apreciază și adoră!

 Majoritatea lucrurilor care ne înconjoară au o legendă privind originea lor. Legenda originii cafelei este legată de Kaldi, un păstor de capre, care a trăit în Etiopia în urmă cu mai mult de 1000 de ani. El a observat comportamentul ciudat al caprelor dupa ce acestea se hrăneau din tufele de cafea. Chiar şi caprele bătrâne zburdau pline de energie.  Kaldi a spus povestea unor călugări, iar aceştia au obţinut o băutură din boabele de cafea care îi ajută să stea treji toată noaptea. Băutura a devenit cunoscută sub numele de „kahweh”, termen Arab pentru „revigorant„.
Dincolo de legendă, descoperirea cafelei a dus la cultivarea sa comercială, care este atestată pentru prima oară în secolul al XV-lea în Etiopia, unde cafeaua creşte sălbatic. Consumul de cafea s-a răspândit în Yemen, Egipt, Siria şi Turcia. Cafeaua era cunoscută sub denumirea de „vinul Arabiei”, aparent datorită faptului că musulmanii care nu aveau  voie să consume vin foloseau cafeaua ca şi substitut, datorită efectului ei stimulator. Obiceiul de a bea cafea s-a răspândit rapid şi în 1615 ajungea în Veneţia primul transport pe mare din Turcia. În secolul al 17-lea în Europa existau deja numeroase cafenele.
Din Marea Britanie şi alte ţări europene cafeaua a fost dusă în Virgina, America...

Boaba nobilă de cafea îşi începe existenţa ca o floare pe planta de cafea.  Aceasta din urmă se aseamană cu un arbust de laur şi produce o recoltă de „cireşe” roşii la aproximativ şase ani. Cireşele conţin boabele care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Ulterior, boabele sunt sortate pe categorii de calitate, în funcţie de culoare şi mărime

Un proverb turcesc descrie cafeaua astfel: "Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu